úterý 4. března 2014

Černá zima výrobců léků

Letošní zima je nejhorší za čtvrt století, lidé nemarodí, zoufají si výrobci léků. Nadprůměrně teplé počasí beze srážek srazilo ceny volně prodejných léků na desetiletá minima. Firmy omezují výrobu, menší už začaly propouštět zaměstnance.
Teplá zima v Evropě Foto: OakleyOriginals
České farmaceutické firmy volají o pomoc. Takhle špatnou sezónu výrobci nepamatují. Teplé počasí nepřálo virózám, ani zraněním ze sjezdového lyžování. Firmám se tak plní sklady a prodělávají miliony korun denně. Na odbyt nejdou nosní kapky, léky na kašel, antipyretika ani analgetika. Čekárny zdravotních středisek zejí prázdnotou a firmy nadšeně vítají alespoň začátek pylové sezóny. 

Že je situace vážná, jsme se přesvědčili přímo na schůzce s mluvčím výrobce Pharmasee v sídle společnosti. Pan mluvčí nás uvítal s omluvou, kávu nabídnout nemůže, protože úsporná opatření už dolehla i na centrálu.  O situaci v odvětví říká: "Je to bída s nouzí. Teplá zima je možná ten poslední příslovečný hřebíček. Pacienti šetří, snaží se léčit přírodně a léky se tak prodávaly špatně už na podzim. Nezodpovědné. Pro naše zaměstnance to znamená omezování výroby a snižování platů."

Na otázku propouštění odpovídá vyhýbavě: "Je to citlivá věc, nechci o tom mluvit do novin. V situaci, kdy musíme likvidovat léky, které se kvůli končící expiraci nepodařilo prodat... " Konec věty nechává tíživě viset ve vzduchu. Firma bude muset letos omezit investice, na trh se tak nedostanou nové, levnější léky. Vedení společnosti intenzivně komunikuje s Ministerstvem financí o možné státní pomoci. 

Přes výpadek jedné zimní sezóny však někteří výrobci prosperují. Zlatým dolem se v posledním roce stala anxiolytika (léky proti úzkosti) a antidepresiva. Ta totiž berou všude, i ve farmaceutických koncernech.


Žádné komentáře:

Okomentovat