čtvrtek 23. ledna 2014

Dopady měnové intervence ČNB pocítili i v sousedním Polsku

Od nedávno proběhlé intervence ČNB uplynulo jen pár měsíců a první výraznější dopady přinesla na bilanci Česko-Polského zahraničního obchodu a to konkrétně v potravinářském průmyslu. Intervence ČNB, která způsobila zdražení všech importovaných zboží a služeb a tudíž i vstupů pro výrobce a zpracovatele na takto importovaných vstupech závislé v posledních dnech vyvolala nečekané efekty.
Ilustrační foto Andrej Babiš. Foto: internet
Prvním z těchto efektů bylo oznámení pravděpodobného ministra financí nové vlády Andreje Babiše, že kvůli této intervenci zdraží většina potravin a zejména masných výrobků a mléčných o tzv. Singrovné (navýšení konečné ceny zhruba o 5 - 10 % dle původu.) Z tohoto důvodu bude muset jeho koncern v rámci zachování či zvyšování agregovanému objemu tržeb (jelikož při zvyšujících se cenách většinou klesá spotřeba) přitvrdit v osvědčené praxi zmenšování výrobků a snižování kvality surovin a výsledných produktů při zachování cen. Takováto praxe je totiž většinou nakupujících přecházena bez povšimnutí na rozdíl od zvyšování cen, vůči nimž jsou velice citliví. 

Ke stejnému kroku budou nuceni i výrobci a zpracovatelé z výše uvedeného Polska, jelikož při zdražení jejich zboží kvůli směnnému kurzu by poklesly tržby. V novém roce se tedy můžeme těšit na ještě kreativnější napodobeniny potravin a ještě menší balení těch skutečných. 

Aktualizováno: Nečekaný spád nabrala situace v polských výrobních podnicích. Hnutí Solidarita vyhlásilo stávkovou pohotovost ve všech masokombinátech, kde má zastoupení. Mluvčí odborů pro agenturu JPP uvedl, že Poláci už nemají kam ustoupit - buď Češi, nebo jejich domácí mazlíčci. Na další pokles kvality surovin pro potraviny vyvážené do Česka totiž zareagoval polský trh prudkým zdražením masových konzerv pro psy a kočky. Zoufalí Poláci tak kvůli zavedení singrovného nemají na krmení svých domácích mazlíčků. Společně s nastalými mrazy hrozí situace animální katastrofou. Polský prezident Bronisław Komorowski požádal českého velvyslance ve Varšavě o vyjádření, jak chce Česká republika, která viníkem situace, tuto řešit. 

Z kuloárních zdrojů se redakce Víte první dozvěděla, že budoucí ministr Babiš, který je mj. majitelem největšího potravinářského koncernu v Česku, již uvažuje o částečném reexportu polských uzenin za přátelskou cenu. Babiš sice platí za výborného obchodníka, ale zdá se, že v tomto případě může narazit. Polákům se údajně nezdá reexportní marže holdingu Agrofert, který zdůvodňuje její výši potřebou rychlé dopravy na trase Polsko - ČR - Polsko. Krom toho mezi polskou veřejností panují neopodstatněné obavy o zdraví domácích zvířat krmených masovými výrobky určenými původně pro ČR. 

Žádné komentáře:

Okomentovat