pondělí 2. prosince 2013

Pražský Dopravní podnik varuje před sedadly smrti

Jubilejní 10. ročník akce "Dopravní podnik proti AIDS" proběhl o první prosincové neděli. Jako již tradičně informovali zaměstnanci a dobrovolníci cestující o málo známém riziku, které na nás může číhat nejen v tramvaji, ale třeba i v kině. 
Tramvají proti jehlám v sedačkách. Foto: www.dpp.cz
Celé nedělní odpoledne mohli Pražané na svých cestách do hypermarketů potkávat speciálně vypravenou tramvaj Dopravního podniku hl. m. Prahy. Dobrovolníci a zaměstnanci v ní informovali cestující o nebezpečí, které může číhat na každého z nás. V polstrovaných sedadlech se totiž již od poloviny devadesátých let objevují použité injekční jehly infikované virem HIV. Dobrovolníci zájemcům z řad veřejnosti předvedli, jak bezpečně prozkoumat sedadlo před usednutím. Z letáčků se zase lidé mohli dozvědět, jak se chovat v případě, že jehlu v sedadle najdou, nebo se o ni dokonce poraní. Zbytek nerozdaných letáčků bude do rozebrání k dispozici v budově Centrálního dispečinku Na Bojišti.

Informační kampaň však není jediné opatření, které Dopravní podnik chystá. Nové tramvaje kupuje výhradně s dřevěnými sedačkami, které jsou mezi cestujícími oblíbené pro pěkný a snadno udržovatelný vzhled. Málokdo však ví, že jejich promyšlený design úplně zabrání umístění infikované jehly, takže jsou nové sedačky i výrazně bezpečnější. Zároveň chce Dopravní podnik požádat magistrát o účelovou dotaci ve výši jeden a půl miliardy korun na výměnu nevyhovujících polstrovaných sedaček v celém svém vozovém parku.  Výběrové řízení na nové sedačky bude uspořádáno s přihlédnutím k výsledkům ankety, ve které si nedávno mohli cestující zvolit nejpohodlnější sedačku. 
Návrhy nových bezpečných sedaček. Foto: www.dpp.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat