pondělí 25. listopadu 2013

Tunel Blanka má být zasypán!

(aktualizováno 10:56)
Tunelový komplex Blanka stíhá jedna pohroma za druhou. Poté, co minulý pátek právníci magistrátu zpochybnili platnost smluv o stavbě tunelů, vydal dnes ráno Stavební úřad Prahy 7 pokyn k odstranění černé stavby. Mluvčí Metrostavu potvrdil, že situace je vážná. Pokud by selhalo odvolání, musel by Metrostav začít tunel do konce roku zasypávat.
Den otevřených dveří v tunelu Blanka. Foto: Culture via Media Czech Republic
Sedmiletá odysea tunelu Blanka se možná chýlí ke konci. Místo zprovoznění, na které Pražané i mimopražští čekají jako na smilování, to podle posledních zpráv vypadá na konec úplně jiný. V pražské ODS to vře - bývalý a současný primátor si přes média vyměňují vzkazy, kdo za vzniklou situaci může. Dramatická situace kolem tunelového komplexu Blanka se vyhrotila minulý týden, kdy vyšlo najevo, že Praha přestala Metrostavu platit a primátor Hudeček (TOP09) oznámil, že veškeré smlouvy na stavbu tunelů považuje za neplatné. Vyhaslá ikona pražské ODS, bývalý primátor Bém se zase nechal slyšet, že za jeho vedení byly všechny smlouvy v pořádku a veškerá pochybení, včetně prodražení stavby padají na hlavu dalšího bývalého primátora Bohuslava Svobody (ODS). Bohuslav Svoboda k tomu jízlivě podotýká, že Bém skutečně žádnou špatnou smlouvu nepodepsat nemohl, neboť tou dobou dlel zejména na Mount Everestu.

V pondělí ráno se do celé věci překvapivě vložil Stavební úřad Prahy 7, pod jehož katastrálního územím se razí většina tunelů komplexu Blanka. Mluvčí úřadu Ivo Jelínek v tiskové zprávě uvádí: "Dne 19. listopadu tohoto roku byl náš úřad vyrozuměn úředníkem Magistrátu hlavního města Prahy, který si nepřeje zveřejnit své jméno, o neplatnosti smluv na stavbu tunelového komplexu Blanka. Po posouzení předložené dokumentace musíme bohužel na stavbu nahlížet jako na nepovolenou, lidově řečeno černou. Proto dnes vedoucí Stavebního úřadu Prahy 7 ve zkráceném řízení rozhodl o odstranění stavby. Všechny zainteresované strany byly informovány. Proti rozhodnutí lze podat odvolání do deseti pracovních dní od jeho doručení." 

V Metrostavu nechtěl nikdo nově vzniklou situaci oficiálně komentovat, mimo kameru však manažeři přiznávají, že jde o velký problém. Údajně bylo předběžně zahájeno zjišťování, kam se poděla zemina, která byla během stavby vytěžena a odvezena. Případné zasypávání tunelů by mělo být zahájeno do konce kalendářního roku. Situace není rovněž jasná v případě nového Trojského mostu. Pokud by mělo dojít i k jeho odstranění, stane se tak nejdříve v létě příštího roku, aby nedošlo k narušení zimování a rozmnožování chráněných chřástalů vodních, kteří jsou malou holešovickou raritou. Díky teplejšímu podnebí velkoměsta netáhnou ti pražští na zimu do teplých krajin, narozdíl od zbytku evropské populace.  

Zjišťujeme podrobnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat